photography BG

De Afrikaanse kunstenaar Papa Adama woont en werkt sinds 2003 in Amsterdam. In zijn geboortestad Ouagadougou wil hij een Artist in Residence opzetten. Niet alleen voor uitwisseling met Westerse kunstenaars, maar ook om les te geven aan de plaatselijke jeugd. Zo wil Adama iets terug doen voor de plek waar hij vandaan komt.

Het ontwerp Artist House geeft heel precies de maten en verhoudingen aan, maar de plaatselijke mogelijkheden van de bouwmaterialen en technieken bepalen uiteindelijk hoe het gebouw er uit gaat zien. De gevels zullen als een canvas door de kunstenaar beschilderd worden in baksteenmotief. Een voorstel als antwoord op zijn wens een ‘Hollands huis in Afrika’ te bouwen. En een knipoog naar de geometrisch beschilderde earth houses in Burkina Faso.

Architekt Chris Scheen over het ontwerp:

 

Huis = Poortgebouw.

Het is zowel een scheiding als een verbinding tussen straat en hof, tussen publiek en collectief domein. De hoofdas poort/hof is zwaar aangezet door de combinatie van symmetrie-as, zicht-as en entree-as. De hoofdas geeft hierdoor een sterke samenhang tussen de verschillende onderdelen en dramatiseert de onderlinge relaties.

De hof.

De galerij verleent de hof een dubbelzinnig karakter doordat ze zowel met een boerenerf als met een kloostergang geassocieerd kan worden. De hof als werkruimte voor het maken van kunst, als ambacht en als cultuuruiting.

Gevelcompositie.

In de compositie van de gevels krijgt de bovenverdieping een meer informeel karakter door asymmetrische plaatsing van de muuropeningen. Het toegangshek is wat dat betreft zeer dubbelzinnig. Het sluit het collectieve deel van de straat af, maar geeft er wel zicht op. De a-symmetrie legt een verbinding met de bovenverdieping, het smalle deel van het hek duidt op toegankelijkheid.

Articulatie hoofdas.

In de poort vormen de raampjes een dwars-as die als zicht-as de gastenkamers met elkaar verbindt. Diagnale assen verbinden de gastenkamers met de hof. Daarna wordt de symmetrie doorbroken door de trap, de verbinding tussen hof en bovenverdieping, tussen de collectieve ruimte beneden en de privé-ruimtes boven. De hoofd-as loopt niet dood doordat ze als het ware wordt opgevangen door de U-vormige omloop.

Ouagadougu Januari 1931. Luchtfoto gemaakt door Zwitserse piloot en fotograaf Walter Mittelholzer (1894-1937).

Tiébélé Januari 2014. Woning voor ongetrouwde jongens, foto BG.

Satellietbeeld 11 februari 2015, 3 dagen na het bereiken van het hoogste punt van Artist House !

Start bouw, januari 2014.

Start bouw verdieping, januari 2015.

Voortgang bouw, januari 2016.

Bezoek aan Francis Kéré's Primary School in zijn geboortedorp Gando, Burkina Faso.