photography BG

Voor de tentoonstelling Self Unself in het Van Abbemuseum Eindhoven ontwierp ik voor Vincent de Rijk de presentatie van zijn oeuvre.

Ons gezamenlijk verleden klonk door in de presentatie. In 1986 studeerden we, op een steenworp afstand van het museum, samen af aan de Design Academy Eindhoven (toen AIVE). In Rotterdam hebben we in 1987 een werkplaats opgezet waar we tot 1990 samen werkten. In 2013 ontwierpen we opnieuw samen een meubel: Blok BV.

Uit de tentoonstellingscatalogus:

Sinds zijn afstuderen heeft Vincent de Rijk zich in zijn werkplaats in Rotterdam met twee materialen beziggehouden: polyester en keramiek. Vrijwel niets anders. Zijn praktijk heeft vele professionals aangetrokken uit aanpalende disciplines andere designers, architecten. Rem Koolhaas en OMA werken nauw met De Rijk samen bij het vormgeven van architectuurmodellen, in een geïntegreerd proces: De Rijk's participatie heeft grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Het uitzonderlijke van De Rijk's praktijk is zijn vrijgevigheid. Hij zet nooit zijn naam onder deze samenwerking; hij is altijd bereid zijn kennis en technische expertise met iedereen te delen - klanten, studenten, collega's. De presentatie bestaat uit tientallen stukken uit De Rijk's archief. Proefjes, tests, eerste pogingen, modellen, experimenten. Samen laten ze zien hoe buitengewoon groot zijn werkterrein is.

www.vincentderijk.nl