photography Peter Tijhuis

Het Stedelijk Museum presenteert met ULAY WAS HERE, het grootste retrospectief ooit van het oeuvre van Frank Uwe Laysiepen, bekend als Ulay (1943–2020). Grondleggers van performance en body art en pionier in de Polaroid fotografie.

Ulay’s werk is kwetsbaar, eerlijk en rauw. Hij gebruikte zijn eigen lichaam in zijn kunst en ging tot het uiterste in zijn zoektocht naar zijn identiteit. Wereldberoemd werd hij vanwege zijn twaalfjarige samenwerking met Marina Abramović – samen met haar was hij een van de belangrijkste grondleggers van de performancekunst. Hoewel hun werken iconisch zijn geworden, laat de tentoonstelling zien dat Ulay zowel voor als na die tijd een indrukwekkend solo-oeuvre heeft opgebouwd.

Ulay werkte persoonlijk mee aan dit grote overzicht voordat hij maart 2020 overleed. Met circa 200 werken geeft ULAY WAS HERE een dwarsdoorsnede van zijn hele oeuvre, aan de hand van vier thema’s: zijn performances, ook in combinatie met fotografie; zijn onderzoek naar (gender)identiteit en zijn lichaam als medium; de maatschappelijke betrokkenheid in zijn kunst en zijn relatie met Amsterdam, de stad waar hij zich vanaf 1968 veertig jaar aan zou verbinden.

www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/ulay